Ne întoarcem sau nu la munca în birouri? Cele mai noi tendințe de pe piața muncii, în plină criză inflaționistă, cu război la graniță și după doi ani de pandemie

de: Mădălina Bahrim
03 06. 2022
ne-intoarcem-in-birouri

Criza sanitară globală a accelerat o tendință a muncii care-și făcuse timid, dar sigur, apariția pe piața din România. Este vorba despre munca de acasă. Doar că nu vorbim despre un trend trecător, dimpotrivă! Munca de acasă a venit și va rămâne printre noi.

Specialiștii vorbesc despre faptul că, deși restricțiile sanitare au fost ridicate, birourile nu s-au populat peste noapte.

E adevărat că, de când pandemia a făcut un pas în spate, unii angajați au revenit la vechiul model de lucru, doar că vorbim despre atât de puține situații, încât se pare că niciodată nu ne vom mai întâlni cu o piață a muncii așa cum arăta ea în anii 2019,2018, etc.

Practic, trebuie să ne obișnuim că munca de acasă nu va trece precum o adiere de vând, mulți angajați s-au obișnuit să lucreze așa și au descoperit că beneficiază de avantaje la care înainte doar visau. Mai mult timp petrecut cu familia, flexibilitate în program, unii au scăpat de naveta și costul acesteia, în timp ce alții reușesc acum să stabilească granițe mai sănătoase între viața profesională și cea personală.

Cifrele vorbesc de la sine. Din piața imobiliară vedem cel mai bine tendințele în muncă

Cel mai bine ne dăm seama de faptul că munca în birouri nu va mai fi niciodată ce a fost, analizând situația închirierii spațiilor de acest tip.

De exemplu, volumul total al închirierilor în trimestrul I în București a fost de aproximativ 65.000 metri pătrați. Cifra este similară cu cea din 2021, dar departe de nivelul de dinainte de pandemie, respectiv 80.000 metri pătrați în 2019.

Potrivit datelor Google Mobility Report, prezența la locul de muncă în București – la jumătatea lunii mai 2022 – era cu 23% mai scăzută comparativ cu aceeași perioadă pre-pandemie.

“Așa cum ne așteptam cu toții, piața de birouri va funcționa de acum încolo în moduri diferite, iar lucrurile pe care le-am observat ca fiind cele mai importante schimbări față de perioada pre-pandemică sunt lucrul hibrid și adaptarea multinaționalelor la această noua realitate prin reducerea spatiilor de birouri pe care le aveau până acum, împreună cu scurtarea termenelor de contractare, însă și faptul că variația dintre cereri și tranzacții a crescut cu circa 30%. De partea proprietarilor de clădiri, aceștia își urmează planurile și se focusează pe ce au deja în lucru și în dezvoltare”, spune Simona Urse, Associate Director, Office Agency, Crosspoint Real Estate.